biologisch Vegan

Optimaliseer je hersengezondheid: tips en trucs voor een betere concentratie

Wil je je concentratie verbeteren te midden van de hectiek van alledag? Je bent niet alleen. Steeds vaker raken we afgeleid door verschillende prikkels om ons heen, of het nu gaat om chatberichten, huishoudelijke taken of kantoorgeluiden. Maar geen zorgen, wij van Pure Mushrooms hebben een aantal handige tips verzameld om je te helpen je focus te behouden.

Waarom is een goede concentratie zo lastig?

Wist je dat de gemiddelde persoon na slechts 18 minuten geconcentreerd werken al zijn focus kan verliezen? Een van de redenen hiervoor is het constant multitasken, wat onze hersenen overbelast met stresshormonen en ons vermogen om helder te denken belemmert. Want zeg eerlijk: hoe vaak betrap jij jezelf erop dat je vaak even naar je mobiel grijpt terwijl je aan het eten bent of het huishouden doet? Niet zo gek natuurlijk, want dankzij notificaties op je mobiel krijg je constant een stroom aan informatie binnen. Al die notificaties kunnen onze aandacht gemakkelijk afleiden van wat we eigenlijk zouden moeten doen, waardoor onze concentratie wordt verstoord.

Ook slaapgebrek kan een grote rol spelen bij het verminderen van concentratie. Wanneer we niet genoeg slapen, kan dit leiden tot vermoeidheid en een verminderd vermogen om ons te concentreren gedurende de dag.

Laten we ook niet vergeten te kijken naar de interesse die we hebben in onze bezigheden. Als we niet echt geboeid zijn door wat we doen, kan het moeilijk zijn om onze aandacht erbij te houden. Een gebrek aan interesse in een taak kan leiden tot verveling en afleiding, wat onze concentratie vermindert.

Kortom, er zijn tal van factoren die kunnen bijdragen aan een verminderde concentratie. Het vinden van manieren om deze afleidingen te overwinnen is essentieel voor het behouden van een scherpe focus.

Hoe kan je concentratie verbeteren?

Gelukkig kun je een hoop doen om je concentratie te verbeteren. Met een paar kleine aanpassingen behoort jouw concentratieverlies al snel tot het verleden. Zo is voldoende slaap essentieel voor een goede concentratie, terwijl een gezond dieet met omega-3 vetzuren en voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, je hersenen kunnen voeden.

Het nemen van regelmatige pauzes, het verminderen van afleiding (zet notificaties uit!) en het stoppen met multitasken zijn ook effectieve strategieën om je concentratie te verhogen. En wist je dat het kijken naar groen, zoals kamerplanten, je concentratie zelfs kan verbeteren? Het observeren van groen, zoals kamerplanten, kan stress verminderen en ontspanning bevorderen. Dit kan helpen om mentale spanning los te laten, waardoor je je beter kunt concentreren op je taken.

Het belang van voeding voor de hersenen

Het oude gezegde “je bent wat je eet” geldt ook voor onze kostbare hersenen. Zoals ons lichaam profiteert van voedzame voeding, zo hebben onze hersenen baat bij een gebalanceerd dieet. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, omega-3 vetzuren, vitaminen en mineralen zijn bijzonder voedend voor onze grijze massa.

Antioxidanten spelen een essentiële rol bij het neutraliseren van vrije radicalen, schadelijke stoffen die celbeschadiging kunnen veroorzaken, ook in onze hersenen. Voedingsmiddelen zoals bessen, noten en groene bladgroenten zijn rijk aan antioxidanten die ons brein beschermen tegen oxidatieve stress.

Omega-3 vetzuren, met name DHA (docosahexaeenzuur), zijn onmisbaar voor de opbouw en het onderhoud van hersencellen. Vette vis zoals zalm, makreel en forel zijn uitstekende bronnen van omega-3 vetzuren, die ons geheugen en cognitieve vermogen ondersteunen.

B-vitamines, waaronder foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12, spelen een rol bij de synthese van neurotransmitters, de chemische boodschappers die essentieel zijn voor een goed werkend brein. Voedingsmiddelen zoals bladgroenten, eieren en zuivelproducten dragen bij aan een gezonde hoeveelheid vitamine B.

De voordelen van Lion’s Mane voor de hersenen

Naast de gebruikelijke voedingsmiddelen die gunstig zijn voor onze hersenen, groeit de  interesse in voedingssupplementen die onze cognitieve gezondheid kunnen ondersteunen. Een opvallend supplement in deze categorie is Lion’s Mane, afkomstig van de Hericium erinaceus paddenstoel.

Lion’s Mane staat ook bekend als de “pruikzwam” vanwege zijn unieke uiterlijk en wordt al eeuwenlang gewaardeerd in Aziatische geneeskunde vanwege zijn potentiële beschermende eigenschappen voor de hersenen. Recente wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat Lion’s Mane verschillende voordelen kan hebben voor onze hersengezondheid*.

Neuroprotectieve eigenschappen

Waarom is Lion’s Mane goed voor het brein? De ondersteunende werking op de hersenen is te danken aan verschillende factoren. Ten eerste bevat Lion’s Mane bioactieve verbindingen zoals hericenonen en erinacines, die bekend staan om hun neuroprotectieve eigenschappen*. Dit houdt in dat ze de zenuwcellen in de hersenen helpen beschermen tegen schade of degeneratie. Deze verbindingen kunnen helpen bij het beschermen van onze hersenen tegen oxidatieve stress en ontstekingen, die beide geassocieerd worden met neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson*.

Stimulatie van Nerve Growth Factor (NGF)

Bovendien is Lion’s Mane een van de weinige natuurlijke bronnen die de productie van Nerve Growth Factor (NGF) kunnen stimuleren, een eiwit dat essentieel is voor de groei, het onderhoud en de overleving van zenuwcellen. Door de NGF-niveaus te verhogen, kan Lion’s Mane mogelijk bijdragen aan het behoud van een gezonde hersenfunctie*.

Ondersteuning van cognitieve functie

En er is nog meer goed nieuws: verschillende klinische onderzoeken hebben aangetoond dat Lion’s Mane-suppletie kan ondersteunen bij cognitieve functies, zoals geheugen, concentratie en leerprestaties*. Dus het is niet alleen een beschermende factor voor je hersenen, het heeft ook de potentie om de cognitieve functie te ondersteunen!*

Lion’s Mane als aanvulling op een gezonde levensstijl

Als je op zoek bent naar hoogwaardige Lion’s Mane, moet je zeker de biologische Lion’s Mane van Pure Mushrooms overwegen. Onze supplementen zijn gemaakt van puur vruchtlichaam extract, zonder toegevoegde chemicaliën of synthetische stoffen. Alle ingrediënten zijn biologisch en veganistisch gecertificeerd, dus je kunt erop vertrouwen dat je het beste voor je hersenen krijgt.

Maar onthoud wel, Lion’s Mane is geen magische oplossing. Het is belangrijk om het te zien als een aanvulling op een algehele gezonde levensstijl, met een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en stressvermindering.

Kortom, Lion’s Mane is een geweldige aanvulling ter ondersteuning van een gezond brein, maar vergeet niet om ook de andere aspecten van je levensstijl in evenwicht te houden voor optimale hersengezondheid!

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende. 

Bronnen:
Nagano M, Shimizu K, Kondo R, Hayashi C, Sato D, Kitagawa K, Ohnuki K. “Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake.” Biomed Res. 2010 Aug;31(4):231-7. PMID: 20834180.

Mori K, Inatomi S, Ouchi K, Azumi Y, Tuchida T. “Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial.” Phytother Res. 2009 Mar;23(3):367-72. doi: 10.1002/ptr.2634. PMID: 18844328.

Li IC, Lee LY, Tzeng TT, Chen WP, Chen YP, Shiao YJ, Chen CC, Chen CS. “Neurohealth Properties of Hericium erinaceus Mycelia Enriched with Erinacines.” Behav Neurol. 2018 Mar 18;2018:5802634. doi: 10.1155/2018/5802634. PMID: 29765409; PMCID: PMC5872781.