biologisch Vegan

Mycelium en vruchtlichaam in paddenstoelensupplementen

Steeds meer mensen ontdekken de kracht van adaptogene paddenstoelen zoals Lion’s Mane, Cordyceps en Reishi. Dit is begrijpelijk, aangezien we allemaal weleens behoefte hebben aan extra ondersteuning op het gebied van ontspanning en weerstand. Adaptogene paddenstoelen winnen snel aan populariteit als voedingssupplementen. Deze supplementen kunnen verschillende delen van de paddenstoel bevatten, zoals het mycelium en/of het vruchtlichaam. Maar wat betekent mycelium en vruchtlichaam precies, en waar moet je op letten bij de aanschaf van paddenstoelensupplementen? Pure Mushrooms staat klaar om je te informeren.

Mycelium en vruchtlichaam, waar moet je op letten?

Paddenstoelen supplementen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in talloze variaties, waardoor het soms lastig kan zijn om de juiste keuze te maken. Het is van groot belang om naar de ingrediëntenlijst te kijken om onderscheid te kunnen maken. Op de verpakking van een paddenstoelen supplement kunnen termen als ‘bevat mycelium’ of ‘100% vruchtlichaam’ voorkomen. Mycelium en vruchtlichaam zijn beide onderdelen van een paddenstoel, maar er bestaat een belangrijk verschil dat we hieronder zullen toelichten.

mycelium vruchtlichaam extract
mycelium of vruchtlichaam

Wat is mycelium?

Mycelium is een netwerk van fijne worteldraden van een paddenstoel of schimmel, ook wel bekend als zwamvlok of hyfe. Dit netwerk groeit vaak onder de grond en kan zich uitstrekken over kilometers lengte onder de bodem. Het kan ook op andere substraten groeien, zoals graan of houtsnippers in laboratoria, waar het gecontroleerd wordt gekweekt en later geoogst.

En wat is het vruchtlichaam?

Het vruchtlichaam van de paddenstoel groeit uit het mycelium. Dit is het zichtbare deel van de paddenstoel dat zich boven de grond bevindt, maar soms ook aan bomen kan groeien. Het vruchtlichaam is feitelijk de paddenstoel zelf, en paddenstoelen kunnen een grote verscheidenheid aan vormen aannemen, variërend van de traditionele paddenstoelen met een hoedje en steel tot andere soorten zoals de chaga- en lion’s mane paddenstoelen, die een geheel ander uiterlijk hebben.

adaptogene paddenstoelen pure mushrooms

Paddenstoelensupplementen: vruchtlichaam of mycelium?

Zowel mycelium als vruchtlichaam bevatten interessante componenten. Het vruchtlichaam bevat bijvoorbeeld polysacchariden, terwijl het mycelium van bepaalde paddenstoelen zoals Lion’s Mane specifieke bestanddelen bevat die niet in het vruchtlichaam voorkomen. Bij Pure Mushrooms hebben we bewust gekozen om uitsluitend voedingssupplementen te ontwikkelen op basis van 100% vruchtlichamen.

Waarom deze keuze? De productiemethode speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van het eindproduct. Mycelium groeit op kweekmateriaal zoals rijst of graan om de paddenstoel te laten groeien. Tijdens dit proces dringt het mycelium diep door in het kweekmateriaal, wat betekent dat het moeilijk te scheiden is van het uiteindelijke supplement. Als het mycelium vervolgens wordt gebruikt in het eindproduct, resulteert dit in een supplement dat relatief veel kweekmateriaal bevat, wat de concentratie van actieve bestanddelen drastisch verlaagt.

Verschillen tussen mycelium en vruchtlichaam

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen mycelium en vruchtlichaam als het gaat om paddenstoelen supplementen:

  • Nutriëntengehalte: vruchtlichamen hebben over het algemeen een hoger gehalte aan bioactieve stoffen en voedingsstoffen dan mycelium. Dit komt doordat vruchtlichamen zich vormen wanneer de paddenstoel in zijn volwassen stadium is en klaar is om sporen te verspreiden. Deze volwassenheid zorgt voor een hogere concentratie van nuttige stoffen.
  • Diversiteit van bioactieve stoffen: vruchtlichamen bevatten vaak een bredere variëteit aan bioactieve verbindingen, waaronder polysacchariden, terpenen en antioxidanten, dan mycelium. Deze diversiteit kan bijdragen aan de mogelijke gezondheidsvoordelen van paddenstoelen supplementen.
  • Verwerking en productie: mycelium kan relatief gemakkelijk worden gekweekt in laboratoria, wat de productie van supplementen kostenefficiënter maakt. Vruchtlichamen zijn echter moeilijker te kweken en vereisen specifieke omstandigheden, wat de productie duurder kan maken.
adaptogenen paddenstoelen

Waar moet je op letten bij het kopen van paddenstoelen supplementen?

Bij het kiezen van paddenstoelen supplementen is het essentieel om aandacht te besteden aan de volgende factoren:

  • Bron van de paddenstoel: controleer of het supplement is gemaakt van mycelium, vruchtlichaam, of een combinatie van beide. Als je op zoek bent naar de meest voedzame en potentieel effectieve supplementen, geven vruchtlichamen vaak de voorkeur.
  • Puurheid en kwaliteit: zorg ervoor dat het supplement van een gerenommeerd merk afkomstig is en voldoet aan strenge kwaliteitsnormen. Kijk naar producten die zijn getest door onafhankelijke laboratoria om de puurheid en potentie te garanderen.
  • Dosering: let op de aanbevolen dosering op het etiket van het supplement. Overschrijd de aanbevolen dosering niet zonder advies van een gezondheidsprofessional.
  • Biologisch of wild geoogst: overweeg biologische of wild geoogste paddenstoelen supplementen, omdat deze minder verontreinigingen en pesticiden bevatten.

Pure Mushrooms

Bij Pure Mushrooms zijn al onze producten, waaronder Reishi, Chaga, Lion’s Mane, Cordyceps, Fit Mix en Chill Mix, afkomstig van 100% vruchtlichaam en worden ze biologisch geteeld. Zo kunnen we een zuiver en hoogwaardig product garanderen.

Veelgestelde vragen Pure Mushrooms