biologisch Vegan

Hooikoorts: symptomen en natuurlijke remedies

Jaarlijks krijgen naar schatting twee miljoen Nederlanders te maken met hooikoorts. Hooikoorts, of allergische rhinitis, is een veelvoorkomende allergische reactie op stoffen zoals pollen, huisstofmijt en dierenhaar. Wanneer je lichaam deze deeltjes als bedreiging ziet, komt het immuunsysteem in actie en geeft histamine vrij. Dit veroorzaakt typische hooikoortssymptomen zoals niezen, een loopneus, jeukende ogen en verstopte luchtwegen.

De rol van histamine op hooikoorts

Histamine is een natuurlijk eiwit dat in kleine hoeveelheden in je lichaam aanwezig is. Het wordt opgeslagen in mestcellen die zich bevinden op plekken die in contact staan met de buitenwereld, zoals je huid en luchtwegen. Wanneer mestcellen in aanraking komen met pollen, geven ze histamine af. Deze histamine zorgt ervoor dat je gaat niezen en je ogen jeuken. Het zijn dus niet de pollen zelf die je allergische klachten veroorzaken, maar de histamine die vrijkomt als reactie op deze pollen.

Symptomen van hooikoorts

  • Loopneus en verstopping: door hooikoorts kunnen je neusholtes verstopt raken en veel slijm produceren, wat resulteert in niezen, een loopneus en een verstopt gevoel.
  • Jeukende, tranende ogen: ook kunnen je ogen rood worden, soms met zwelling.
  • Hoesten: een aanhoudende hoest kan optreden als je lichaam probeert de allergenen uit je luchtwegen te verwijderen.
  • Keelpijn: allergenen kunnen ook je keel irriteren, wat keelpijn veroorzaakt.
  • Hoofdpijn: de ontsteking in je sinussen kan hoofdpijn veroorzaken.
  • Vermoeidheid: de constante ontsteking en irritatie kunnen je moe en uitgeput laten voelen.
  • Verlies van reukvermogen: ontsteking in de neusholten kan tijdelijk je reukvermogen verminderen.

Hooikoorts duurt vaak langer dan een gewone verkoudheid, soms weken of maanden.

Reishi ter ondersteuning van hooikoorts

Wist je dat bepaalde paddenstoelen kunnen ondersteunen bij hooikoortssymptomen? Reishi, ook bekend als Ganoderma lucidum, is een paddenstoel die groeit in diverse delen van Azië. Deze paddenstoel wordt al lange tijd gebruikt in de traditionele Oosterse geneeskunde om het immuunsysteem te ondersteunen*.

De paddenstoel zou mogelijke voordelen hebben voor de algehele immuniteit. Reishi is ook onderzocht op zijn ondersteunende effecten bij allergieën, specifiek hooikoorts*.

Hoe werkt Reishi tegen allergieën?

De paddenstoel bevat verschillende actieve stoffen, waaronder triterpenen en bèta-glucanen. Deze stoffen hebben antihistamine en ontstekingsremmende eigenschappen*.

Triterpenen

Triterpenen zijn verbindingen die door dieren, planten en paddenstoelen worden geproduceerd. Uit studies blijkt dat triterpenen kunnen helpen bij het verlichten van allergieklachten*.

Bèta-glucanen

Bèta-glucanen zijn oplosbare vezels die voornamelijk voorkomen in de celwanden van bacteriën, gisten, algen en paddenstoelen. Ze kunnen voordelen hebben voor cholesterol beheersing en ter ondersteuning van de bloedsuikerspiegel. Hun grootste voordeel is dat ze het immuunsysteem kunnen stimuleren om sneller op infecties te reageren*.

In een studie uit 2012 ontdekten wetenschappers dat behandeling met reishi de symptomen van door pollen veroorzaakte neusverstopping verminderde*. Daarnaast werd symptomen zoals frequent niezen of aanhoudende loopneus, aanzienlijk verminderd na het gebruik van Reishi*.[1]

*Gezondheidsclaims zijn in behandeling bij de EFSA.

Waar moet ik op letten bij een Reishi supplement?

Hieronder vind je enkele belangrijke punten om op te letten bij het kiezen van een Reishi supplement:

Ga voor biologisch

Paddenstoelen zijn de schoonmakers van de natuur. Ze nemen zowel nuttige als schadelijke stoffen op uit hun omgeving. Daarom is een schone omgeving, bodem en lucht zo belangrijk. Een zuivere habitat is niet alleen essentieel voor de paddenstoelen, maar ook voor de kwaliteit van onze lucht en grond. Hoe schoner de omgeving, hoe beter het voor ons is. Kies daarom voor een biologisch Reishi supplement. Zo weet je zeker dat de paddenstoelen vrij zijn van schadelijke stoffen zoals pesticiden en andere chemicaliën. 

Kies voor een extract

Hoogwaardige zuivere paddenstoelenextracten zijn veel krachtiger dan gemalen poeder. Ze bevatten een hogere concentratie aan voedingsstoffen en polysachariden. De waardevolle stoffen zitten vooral in de chitine celwand, een vezel die het lichaam niet kan verteren. Door middel van een extractie worden deze vitale stoffen uit de chitinewand gehaald, zodat het lichaam deze stoffen beter kan opnemen. Kies voor extracten om optimaal te profiteren van de voordelen van paddenstoelen.

Bekijk de analyses

Zorg ervoor dat je de laboratoriumtesten kunt inzien om de extractiemethode, actieve ingrediënten en zuiverheid van de paddenstoelen te bevestigen. Raadpleeg onze kwaliteitspagina voor inzage van onze analyses.

Houd rekening met contra-indicaties

Hoewel supplementen met paddenstoelen doorgaans als veilig worden beschouwd, zijn er enkele belangrijke aandachtspunten. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, wordt het gebruik van deze supplementen afgeraden. Heb je een allergie voor paddenstoelen, dan dien je deze supplementen eveneens te vermijden. Gebruik je medicatie? Overleg dan altijd eerst met je arts of apotheker voordat je start met paddenstoelensupplementen.

Ontdek de kwaliteit van Pure Mushrooms

Op zoek naar een kwalitatief Reishi supplement? Kies voor Pure Mushrooms en ervaar de kracht van onze hoogwaardige reishi-extracten. Al onze supplementen zijn biologisch gecertificeerd door SKAL, wat betekent dat ze voldoen aan strenge kwaliteitsnormen. Onze supplementen zijn biologisch gecertificeerd door SKAL en voldoen aan strenge kwaliteitsnormen. Elke productbatch wordt streng getest door een onafhankelijk laboratorium, zodat je zeker bent van een product vrij van zware metalen en andere verontreinigingen.

Bronnen:

1. Ryu SY, Oak MH, Yoon SK, Cho DI, Yoo GS, Kim TS, Kim KM. Anti-allergic and anti-inflammatory triterpenes from the herb of Prunella vulgaris. Planta Med. 2000 May;66(4):358-60. doi: 10.1055/s-2000-8531. PMID: 10865455.