biologisch Vegan

Het productieproces

Het allerbelangrijkste ingrediënt van onze supplementen zijn de paddenstoelen. Speciaal hiervoor hanteren wij de oude methode van de Traditionele Chinese Geneeskunde. In de oerbossen van China staan speciale paddenstoelboerderijen die deze methode naleven en respecteren. De boerderijen staan hiervoor ver weg van fabrieken, steden en verontreinigde lucht. Ze staan vrij met een optimaal klimaat, schone lucht en bodem. Het beste voor de paddenstoel. Na de kweek gaan wij zorgvuldig om met de paddenstoelen om zo niets van de waardevolle stoffen verloren te gaan. Wij nemen je mee in de reis van de paddenstoel tot supplement. 

1. Paddenstoelen kweken

Het productieproces begint bij de kweek van de paddenstoel – de basis van al onze supplementen. Afhankelijk van de paddenstoel wordt er een houtsoort of natuurlijke voedingsbodem gekozen die voldoet aan de behoefte van de paddenstoel. 

Het kweekmateriaal per paddenstoel: 

  • Chaga: deze paddenstoelen groeien tegen berkenbomen in het noordoosten van China en worden daarom ook wild geoogst. 
  • Reishi: natuurlijk gekweekt op massief eikenhout. 
  • Lion’s Mane: op een natuurlijke voedingsbodem met biologisch gemengd zaagsel (78%), biologische tarwezemelen (20%), biologisch suikerriet (1%) en natuurlijke limoen (1%).
  • Maitake:  op een natuurlijke voedingsbodem met biologisch gemengd zaagsel (70%), biologische tarwezemelen (20%), verse aarde (8%), biologisch suikerriet (1%) en natuurlijke limoen (1%).
  • Cordyceps: op een natuurlijke voedingsbodem van biologische rijst.

Deze voedingsbodems worden rechtstreeks geoogst uit de bossen van China, waarna ze zorgvuldig worden gedroogd en de ‘paddenstoelzaadjes’ (de sporen) worden ingespoten. Hierna is geduld belangrijk. De tijd doet zijn werk, zodat de werkzame stoffen zich optimaal kunnen ontwikkelen. 

paddenstoelen kweken
paddenstoelen drogen het productieproces

2. Drogen van de paddenstoelen 

Nadat de paddenstoelen hun maximale potentie hebben bereikt, worden ze geoogst en onmiddellijk gedroogd. Het drogen gebeurt natuurlijk door de blootstelling aan zonlicht of (voor gevoelige paddenstoelen) aan iets zachters dankzij lage temperaturen. Hiervoor wordt een droogoven gebruikt, zodat de temperatuur geregeld kan worden. Om deze droogovens aan te steken gebruiken we de gebruikte voedingsbodems van paddenstoelen. Zo gaat er niets verloren. 

Na het drogingsproces worden alle paddenstoelen met de hand gecontroleerd. Alleen de beste paddenstoelen komen in de volgende fase terecht waarin ze verwerkt worden tot supplement. 

3. Extractiemethode

Nadat de paddenstoelen volledig gedroogd zijn, worden ze gemalen tot zeer fijn poeder. Hiervoor gebruiken we uitsluitend het vruchtlichaam van de paddenstoel. Er wordt geen bodemmateriaal of iets anders meegenomen. Hierdoor zijn de supplementen schoon. Het poeder vormt de basis voor het verdere proces, om de paddenstoel een superieure vorm te geven. Het fijne poeder wordt door middel van heet-water-extractie verwerkt tot een extract. Dit is ook gelijk wat onze supplementen uniek maken. Een extract is vele malen geconcentreerder dan poeder. Ze bevatten een hogere concentratie aan polysachariden. Dit proces kan vijf tot zeven uur duren. 

Waarom wordt er hitte gebruikt tijdens de productie? 

  • Belangrijke bestanddelen van de paddenstoel blijven behouden. 
  • De bio-beschikbaarheid wordt verhoogd. 
  • Vitale stoffen komen vrij uit de paddenstoel, waardoor het voor het lichaam beter mogelijk is om het extract op te nemen. 
kwaliteit onderzoek laboratorium

4. Analyses en kwaliteitscheck

Als laatste stap van het productieproces worden de extracten vanuit China verscheept naar Duitsland en Oostenrijk. Daar worden de extracten getest op kwaliteit, voordat ze verwerkt kunnen worden tot voedingssupplementen. Je kunt deze analyses bekijken op onze kwaliteitspagina. Daar plaatsen we van elke productbatch een analyse waarin alles vermeld staat.